Nästan alla människor har något i sitt liv som de skulle vilja förändra, något de inte är nöjda med eller som de skulle vilja utveckla.
Det är en del av att vara människa, det där att vi alltid vill utvecklas och förändras, alltid vill göra bättre och mer. Och det är kul!

Men det är en sak att vilja förändring och en helt annan att faktiskt åstadkomma den. För att skapa den förändring du vill ha, kan du behöva lite bra verktyg.

Så varsågod, här får du några!

Sju nycklar

Första nyckeln: Hur ser min situation ut?

Av någon anledning har vi människor en tendens att fokusera på hur tillvaron borde vara – inte hur den faktiskt är. ”Jag borde inte behöva leva ensam.” ”Varför ska jag behöva ha så ont i ryggen.” ”Jag borde inte ha så taskig lön.” Nej, det borde du inte. Såklart inte. Men om det är så, så är det så. Första steget till förändring är att se och verkligen acceptera att det är som det är. Om du med framgång ska kunna förändra något, behöver du först vara ärlig mot dig själv med hur din situation faktiskt ser ut. Inga ursäkter, inga undanflykter. Det är som det är.

Andra nyckeln: Hur har jag hamnat här?

Det här kan vara lite svårsmält för vissa. Vi vill gärna att det ska vara någon annans fel, det som inte är bra i vår tillvaro. ”Jag hade en så trasslig barndom.” ”Jag har en så elak chef.” ”Pendeltåget går bara en gång i halvtimmen så det är klart att jag ofta kommer för sent.”
Och ja, de yttre omständigheterna påverkar oss i allra högsta grad. Hur det var när vi växte upp färgar vår självkänsla och våra beteenden i stort sett hela livet. Har du en kronisk sjukdom kan du inte trolla bort den bara för att du vill att den ska försvinna. Om chefen är elak skapar det otrygghet och otrivsel på jobbet.

Men: om du på riktigt vill förändra något, behöver du se din egen del i varför du hamnade där du är idag, oavsett hur tuffa de yttre omständigheterna är och har varit. Om du har taskig lön beror det på att du tackade ja till att jobba för den lönen någon gång i det förflutna. Om du är rädd för närhet för att du inte kände dig älskad som barn, beror det på att du ännu inte har läkt det såret helt.

Se din egen del. Se vilka val och beteenden du har bidragit med för att hamna där du är.
Och viktigt: Låt bli att döma dig själv! Du är inte dum eller dålig för att du är i den här situationen. Du har med största säkerhet gjort dina val för att det var det bästa du kunde eller förmådde just då. Vi gör alla så gott vi kan – och vi lär oss på vägen.

Tredje nyckeln: Vart vill jag komma?

Vad är det du vill uppnå, vilket är ditt mål? Hur kommer livet att vara när du har förverkligat det? Det här är en av de roliga nycklarna, för här kan du fantisera fritt och föreställa dig ditt liv när du har gjort din förändring. Bred på ordentligt! Visualisera och känn glädjen i att ha uppnått det du önskar. Hur ser tillvaron för dig ut? Vilka människor finns med dig, vilka dofter, färger? Om du tycker om att meditera, kan du gärna förstärka din önskan genom meditationsövningar.

Fjärde nyckeln: Vad behöver jag göra för att komma dit?

Nu är det dags att fundera på vad du behöver göra rent konkret för att förverkliga den förändring du vill ha. Om du vill byta yrkesinriktning kanske du behöver plugga? Om du vill ha en bättre relation med din man kanske du behöver visa det eller föreslå parterapi? Vill du få bättre kondition behöver du skapa utrymme för att komma ut och röra på dig mer.

Nästan all förändring innebär en ansträngning. Vi behöver vara beredda att göra jobbet som förändringen kräver. Och, som du säkert vet från tidigare erfarenheter: det är alltid så värt det.

Femte nyckeln: Vad ställer sig i vägen?

Det kan finnas både inre och yttre hinder som vill stoppa dig från att förändra det du önskar. ”Jag kan inte bara säga upp mig, jag måste ha något att leva på.” Ja självklart behöver du ha en inkomst av något slag. ”Jag är för gammal för att lära mig något nytt.” Nja. Så länge du lever är du inte för gammal för att utvecklas. ”Jag är rädd för att misslyckas.” Såklart. Det är vi nog alla. Men om vi inte tillåter oss att misslyckas, kan vi inte lyckas heller.

Vilka är dina hinder? Det kan vara en bra idé att skriva upp dem, både de yttre och de inre, så att du får en överblick över de saker du upplever stoppar dig.

Sjätte nyckeln: Övervinn hindren

Hur dina hinder än ser ut, så finns det nästan alltid vägar – om inte över dem, så under eller runt. Naturligtvis kan det ibland vara så att hindren ibland är så stora att vi bestämmer oss för att avstå. Känner du till exempel att du borde bli USAs nästa president, för att du skulle göra ett så otroligt mycket bättre jobb än den sittande, kan det ändå hända att du konstaterar att hindren är lite väl stora för att uppnå det – i synnerhet om du inte ens är amerikansk medborgare.

Men många gånger stupar faktiskt inte vår förändring på grund av att hindren är för stora. Det är mycket, mycket vanligare att vi lägger krokben för oss själva – med vår egen rädsla.
Rädsla är en mäktig kraft inom oss och den styr oss många gånger mer än vi är medvetna om. Vi är rädda för att misslyckas. Rädda att inte orka. Vi är rädda för det okända och vi är rädda för att lyckas. Vi är rädda för vad andra ska tycka och vi är rädda för att bli besvikna. Rädslolistan kan göras lång. Men rädslan är ingen bra vägvisare, för den hindrar oss effektivt från att utvecklas. Den släcker vårt hopp och krymper våra drömmar.

Hur skulle ditt liv se ut om rädslan inte fanns?

Försök att se på dina hinder utan rädsla. Hur stora är de då? Hur kan du göra för att övervinna dem? Tro på dig själv och din förmåga. Utgå ifrån att hindren kan och ska övervinnas och att du har det som krävs. Respektera din rädsla – det är inte konstigt att du är rädd – men låt den inte styra dig. Du kan visst.

Sjunde nyckeln: Läk det förgångna

Den sjunde nyckeln glöms ofta bort, trots att den på många sätt kanske är den viktigaste. När du har gjort din förändring är det nämligen dags att titta i backspegeln en stund. Vad var det som ledde till att du hamnade i den situation du inte ville ha? Vilka självbilder och livsmönster förde dig dit, vilka ”sanningar” baserade du dig på?

Vi har alla upplevelser, relationer och erfarenheter som har färgat oss. Ingen går fri från sorger och svårigheter genom livet. Men om vi låter det smärtsamma vi har varit med om definiera vilka vi är idag, hindrar vi oss själva från att blomstra. Se i stället svårigheterna och dina tillkortakommanden som just erfarenheter, saker som du kan lära dig och utvecklas av. Läk såren du har fått på vägen med kärlek och förståelse för dig själv.

Livet börjar på nytt, varje dag. Vem du är idag behöver inte nödvändigtvis bestämmas av vem du var i går. Du bestämmer.

Kram!
Karin

Share This