Hej fina du,
Vad glad jag är att du vill ha inspirationsbrev för din personliga utveckling från mig!
Det är ganska nyligen som jag bestämde mig för att skriva brev med olika fokus, dels ett med andligt innehåll och dels ett som tar upp sådant som ökar vårt psykiska välbefinnande.
Eftersom det här är det första brevet med inriktning på det psykiska, tar jag allt lite från grunden den här gången.
Ditt psykiska välbefinnande påverkas av tre huvudsakliga områden:
- Din inre värld – din självkänsla, dina tankar och känslor, trauman, livserfarenheter m.m.
- Dina omständigheter – din fysiska hälsa, arbete, hem, ekonomi, livsmiljö etc
- Dina relationer
När allt är frid och fröjd och på topp inom alla de här områdena brukar vi må förträffligt! 😃 Men riktigt så ser livet sällan ut.
Vi är alla olika känsliga för de här delarna, någon kan må bra även om omständigheterna är i kaos, en annan kan ha en till synes perfekt tillvaro men ändå må fruktansvärt dåligt i sin inre värld. Men oavsett hur situationen är och vad som är dina viktigaste områden, finns det stora möjligheter att må ännu bättre.
Och många gånger är det lättare än man tror att komma tillrätta med de problem man har. Det är just den praktiska livskunskapen jag vill bidra med i mina inspirationsbrev.
Vem är det som pratar?
Vi funkar olika. Vissa tänker och diskuterar utifrån ett logiskt och lösningsorienterat perspektiv. Andra utgår ifrån och pratar om hur de känner. Det ena är inte bättre än det andra, båda sätten skapar värde.
Men om du och den du pratar med fungerar olika, är risken stor att ni inte når varandra. Båda försöker envetet få den andra att fatta vad man säger – och ingen upplever att den andra lyssnar eller förstår.
Du kan lätt komma tillrätta med den här kommunikationssvårigheten. Börja med att ta reda på hur du själv fungerar. Är du rationell eller känslomässig? Och fundera sedan över den andra: Funkar ni lika eller tvärt om? Som ledtråd kan du observera vilka ord ni använder, vi brukar nämligen omedvetet avslöja hur vi fungerar. Den känslomässige säger ofta ”Jag känner att…” medan den logiska använder ord som ”Jag tänker” eller ”Jag anser…”.
Båda sätten är som sagt värdefulla. Om ni funkar olika, se till att prata både utifrån det rationella perspektivet och ur det känslomässiga. Men inte båda samtidigt! Ta ett perspektiv i taget, så har ni möjlighet att komma framåt i samtalet.
Lyssna på nytt sätt
Många gånger har vi egentligen all uppmärksamhet på vad vi själva ska svara när den andra pratar. Om vi grälar försöker vi komma på vad vi ska säga för att övertyga den andra.
Prova i stället att lyssna för att verkligen förstå vad den andra menar. Ställ följdfrågor och bekräfta det du förstår. Hur tokigt du än tycker att den andra resonerar – respektera att det är så den andra personen ser det.
Förklara sedan hur du upplever situationen och vad det är du skulle vilja ändra. Strunta i att försöka övertyga den andra, berätta i stället bara ärligt hur det är för dig och vad du själv behöver göra för att det ska bli bättre. Om du kan, undvik att anklaga eller få den andra att ändra sig. Verklig förändring kommer alltid inifrån, när en människa själv ser och förstår att förändringen skulle vara bra.
Jag önskar dig underbara vårdagar och mycket samtalsglädje!
Kram,
Karin