Slipp stressen. Här är ett par saker du kan göra för att varva ner, när som helst.
Hej fina du,
Just nu sitter jag på mitt lantställe, betraktar fåglarna som kvittrar och plockar frön ur fågelbordet. Granarna susar och himlen är alldeles blå. Stressen är långt borta.
Men så är det inte alltid. Periodvis har stressen byggt bo som en hård knut i magen på mig. Det har hänt att jag har stressat mig sjuk.
Och jag är inte ensam. Antalet sjukskrivningar för stressrelaterade sjukdomar har mer än fördubblats de senaste fem åren, enligt undersökningar som Försäkringskassan har gjort. Akut stressreaktion är det vanligaste skälet till sjukskrivning (känn på den du, lilla influensan). Det är mycket. Det är totalt inte okej.
Och man behöver ju inte gå så långt som att bli sjuk för att må dåligt av stress. Varannan svensk känner arbetsrelaterad stress minst några gånger i veckan, enligt en studie som NCC gjorde i våras. Många upplever dessutom stress på hemmaplan också.
Så vad är grejen, varför stressar vi så mycket?
Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet, har en förklaring:
”Under slutet av 80- och 90-talen var en låg andel av befolkningen stressad, men i och med rationaliseringar och att företag slimmades efter den stora krisen på 1990-talet så fick enskilda individer längre ned i organisationen mycket större inflytande och större ansvar, utan att någon hjälpte till att reducera pressen.” (SvD Näringsliv)
Vårt samhälle blir också alltmer prestationsinriktat. Helst ska vi hinna och orka allt – och göra allt perfekt dessutom. Alla ska ha välartade barn, spännande karriärer och kritvita tänder.
Det håller inte. Vi håller inte. Otillräckligheten och pressen kan bokstavligen få oss att gå under.
Stressar du? I så fall är det här brevet till dig. Och om du har lyckan att vara en av de välmående, ostressade människorna, kanske du har någon i din närhet som du vill förstå och kunna stötta bättre – då är brevet till dig också 😊.
Om du tycker att du har det lugnare nu men har stressat mycket tidigare kan det även hända att det är nu som du känner av reaktionerna. Att bli sjuk när man varvar ned är en klassiker – kroppen slappnar av och då kommer alla stressymptom fram.
Stress är egentligen en fantastisk sak. Det är kroppens förmåga att blixtsnabbt kunna möta och hantera hot mot överlevnaden. Det funkade bra på stenåldern. Om vi var ute i skogen och plötsligt hörde en björn ryta, behövde vi snabbt kunna klättra upp i ett träd, gömma oss eller gå till motattack. Vi är designade för att kunna varva upp den korta stund vi är i fara, hantera hotet och varva ned när faran är över.
Kroppen har några favvo-strategier för det här: slåss, fly eller spela död – det som passar bäst för situationen. Men ingen av de strategierna funkar särskilt bra om stressen orsakas av problem med vardagsekonomin eller bilköer. Stressen byggs upp men får inget utlopp. Vi missar att varva ned eftersom det aldrig känns som att faran är över.
Och stress sliter på oss, både fysiskt och psykiskt. Vi är definitivt inte designade för att gå runt med stresspåslag för jämnan. Gör du det, är det dags att bryta mönstret.
Jahapp, så hur gör man det då? Lättare sagt än gjort så klart, sunt förnuft brukar inte bita på en hjärna som gått in i tokstress.
Men det faktiskt finns några ganska enkla saker du kan göra för att successivt varva ned och inte lika lätt gå upp i stress.
Mentala övningar:
Meditera eller gör mental träning en stund varje dag under sommaren. Sitt eller ligg bekvämt och blunda. Visualisera dig själv i situationer som normalt stressar dig – men föreställ dig hur du gör samma saker med glädje och lugn. Om du känner stress när du föreställer dig situationen; fortsätt fokusera på lugnet tills du känner det i hela kroppen.
Påminn dig själv om att de flesta situationer som stressar dig faktiskt inte innebär hot mot din överlevnad – det är helt enkelt din hjärna som övertolkat situationen. Att ha mycket på jobbet är inte farligt och behöver inte trigga igång stress. Att betala räkningar är inte hotfullt – kanske lite tråkigt bara. Hämta barn, handla och laga middag kan vara rörigt – men ingens liv står på spel. Det är lugnt. Du måste inte hinna allt eller orka allt. Du är bra som du är.
Om du vill ha mer meditation kan du prova min kurs i intuitiv meditation.
Andningsövningar:
Hjärnan och resten av kroppen kommunicerar ständigt med varandra. Om du vrickar foten när du är ute och går, skickar foten upp signaler till hjärnan: ”nu har det hänt något här”. Hjärnan analyserar informationen och kommer fram till att området i foten har gått sönder lite. Bäst att låta området vila och för att det ska repareras. Därför skickar hjärnan signaler tillbaka till foten: ”sätt igång med lite smärta så att området inte belastas på ett tag”. Sagt och gjort, foten startar igång smärta och du låter bli att stödja på den.
Stress funkar på samma sätt: hjärnan får info om din situation, analyserar den och skickar ut signaler till kroppen om att ”nu är det fara”. Det sympatiska nervsystemet aktiveras, pulsen går upp, stresshormoner och socker utsöndras i blodet, sinnena skärps, andningen blir grundare och snabbare. Din kropp är redo att fly eller slåss.
Men om du andas lugnt ger du annan information till hjärnan: ”det är visst frid och fröjd här, ingenting att oroa sig över”. Hjärnan tar till sig informationen, analyserar den och konstaterar: ”det har du visst rätt i, kära kropp. Fortsätt du att andas lugnt.”
Genom att göra andningsövningar regelbundet kan du lära din hjärna och kropp att inte gå in i stress i onödan.
Gör så här:
Sitt bekvämt med fötterna i golvet och slappna av i kroppen. Känn fötterna mot underlaget. Känn baken och lårens tyngd mot stolen du sitter på. Känn ryggen, där den har stöd och där den inte har stöd.
Andas lugnt in och ut genom näsan. Du behöver inte ta djupa andetag eller andas extra långsamt, andas bara lugnt och låt luften gå ned i magen. Känn hur magen blir större när du andas in och drar ihop sig när du andas ut. Observera bara din andning och följ med i kroppens naturliga rytm.
När du andas ned i magen på det här sättet, signalerar du till hjärnan att allt är väl. Det här är den avspända andningen.
Genom att andas på det här sättet några minuter varje dag, ger du dig själv en stunds återhämtning. Och du lär kroppen att du kan vara avslappnad även när du har mycket omkring dig.
Du kan även tillämpa den här andningstekniken mitt i en stressad situation. Genom att andas lugnt och signalera till dig själv att allt är väl, hjälper du hjärnan att tolka situationen på ett mer balanserat sätt och du kan förbli lugn mitt i stöket.
Fridfulla hälsningar,
Karin